Без світла: що треба робити при перебоях з інтернетом та мобільним зв'язком

Чому зникає сигнал та як бути у цей час з інтернетом та мобільним зв'язком

Через повномасштабну військову агресію Росії в Україні тривають бойові дії. Ракетними ударами ворога пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури. Українці зіткнулися з відключеннями електроенергії та з перебоями у роботі операторів мобільного зв'язку.

Представник компанії мобільного зв'язку Lifecell Богдан Пирлик розповів «Суспільному» чому зникає сигнал та як бути у цей час з інтернетом та мобільним зв'язком.

Чому виникають перебої з мобільним зв'язком

За словами експерта, вишки під'єднані до електропостачання і коли вимикають світло, ця вишка перезавантажується та переходить до живлення від генератора.

«І час завантаження доволі таки довгий, тому сама мережа, наприклад, Lifecell, може зникати хвилин на 5-10, допоки сама вишка не стане активною. Тому ці перебої й відбуваються. Це такі технічні проблеми», – сказав він.

Пирлик пояснив, що телефонувати при цьому можна, якщо є мережа.

«Коли є мережа, то, в принципі, великого перенавантаження її взагалі немає. Але для цього придумали національний роумінг — суть його в тому, що коли у вас немає ніякої мережі, або телефон не може її спіймати, то він автоматично перемикається до інших операторів», – зазначив він.

Фахівець розповів, що провайдери вирішили об'єднати всі вишки і зробити єдину мережу, щоб телефони могли доєднатися до іншої мережі, якщо у якогось з операторів немає зв’язку.

«Коли у вас немає мережі, то якщо у вас смартфон, він автоматично може доєднатися до мережі. Іноді, буває, що він не знаходиться, тоді треба в налаштуваннях вибрати автоматичний вибір і переходити до одного з операторів у списку й шукати, котрий з них надасть мережу», – пояснив він.

Чи буде працювати інтернет при національному роумінгу

Пирлик сказав, що інтернет, дзвінки, все буде доступне. Він підкреслив, що для цього треба перемкнутись до іншого оператора, але можуть бути обмеження у швидкості інтернету до 512 кілобітів в секунду.

Чи необхідно економити інтернет-трафік

Експерт наголосив, що відколи з'явився національний роумінг, в принципі, можна користуватися як зазвичай. Але при цьому раз на день треба перемикатися до свого оператора, щоб оновити конфігурацію

«Щодо користування інтернетом — ви можете користуватись. Все залежить від зони покриття, наскільки доброю буде сама швидкість інтернету. А так — обмежень немає», – зазначив він.

Що робити, щоб покращити якість мобільного інтернету під час відключення світла

За словами Пирлика, насамперед треба заряджати павербанки, щоб завжди бути на зв'язку. Також він сказав, що треба перезавантажувати телефон, коли переходите до іншого оператора.