Чи дотисне Путін Лукашенка для поновлення наступу на Київ – прогноз ISW

Не зважаючи на результат перемовин лідерів країн, ця зустріч у будь-якому разі використовуватиметься для проведення інформаційної операції, спрямованої проти України та «колективного Заходу»

У понеділок 19 грудня має відбутися зустріч президентів Білорусі та Російської Федерації. За інформацією державних ЗМІ обох країн, лідери обговорюватимуть «весь спектр найбільш актуальних питань двосторонніх відносин». На думку аналітиків Інституту дослідження війни (ISW), Владімір Путін імовірно чинитиме тиск на Аляксандра Лукашенка з метою домогтися поступок щодо російсько-білоруської інтеграції в рамках реалізації програми Союзної держави.

Своєю чергою президент Білорусі ще на передодні зустрічі почав готувати інформаційні умови аби ухилитися від остаточного поглинення його країни Москвою. У своїх останніх заявах Лукашенко підкреслює, що Республіка Білорусь є незалежною суверенною державою, і що ніхто «не керуватиме нею, крім нас».

На думку аналітиків, наразі важко спрогнозувати чи вдасться Путіну досягти значних поступок білоруської сторони, адже попри численні заяви Аляксандра Лукашенка про всебічну підтримку РФ, йому вже досить тривалий час вдається ухилятися від вимог російського диктатора.

Ще одним важливим питанням, яке напевно обговорюватимуть президенти на зустрічі, це повторний російський наступ на територію України з півночі.

Нещодавно Міністр оборони РФ Сергій Шойгу та міністр оборони РБ Віктор Хренін підписали протокол щодо забезпечення регіональної безпеки у військовій сфері. Не виключено, що таким чином Кремль намагається змусити Мінськ підтримати продовження агресії проти України та другий зимовий наступ у 2023 році.

Як і раніше, аналітики ISW вважають такий сценарій розвитку подій лишається малоймовірним, але можливим. Проте навіть якщо російські війська повторно наступатимуть з півночі, в тому числі з території Білорусі, це ще не означає що білоруські сили будуть брати у цьому безпосередню участь.

Та у будь-якому випадку запланована зустріч як мінімум «сприятиме проведенню окремої російської інформаційної операції, спрямованої на те, щоб зламати волю України та готовність Заходу й надалі підтримувати спротив українців».