Мобілізація в Україні: куди треба йти, якщо вручили повістку не за місцем реєстрації

Алгоритм дій пояснив експерт

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через військову агресію РФ. Військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років підлягають мобілізації. Їм можуть вручати повістки у громадських місцях. Майор ЗСУ Олександр Мельничук розповів, що потрібно робити військовозобов'язаному, який отримав повістку не за місцем реєстрації. Про це пише видання НВ.

Куди має йти військовозобов'язаний, якщо він отримав повістку не за місцем реєстрації

Відповідно по постанови Кабміну №92, військово-лікарські комісії, які працювали під час призову зараз мають поновити роботу та проводити огляд чоловіків від 27 років, які з’являються за повісткою.

Мельничук наголосив, що повістка ― це повідомлення, що треба актуалізувати дані та пройти медкомісію, але видача його не за місцем обліку викликає додаткові труднощі.

«Якщо ТЦК виписав повідомлення цій людині, бо треба розуміти різницю. Повістка ― це повідомлення людині, інформативне нагадування, воно може називатися повістка, а насправді це повідомлення, що людина має прийти, пройти медичну комісію та звірку усіх даних», ― пояснив він.

Майор зауважив, що отримання повістки від ТЦК не за місцем обліку – розповсюджена ситуація, оскільки повістки виписують на вулицях в багатьох населених пунктах. Наприклад, людина стоїть на обліку у Львові, працює у Києві та отримала повістку на вулиці.

«Якщо вона в Києві отримала, вона приходить в Києві та пояснює, що вона зареєстрована в такому-то місці. Далі з ТЦК розрулююється питання ― чи йти в Києві, чи їхати у Львів», ― сказав він.

Мельничук додав, що під час війни військовозобов'язані не мають права змінювати місце проживання без дозволу голови ТЦК. Коли людина змінює місце проживання, відбувається обмін документами із ТЦК.