Павлу Кириленку обрали запобіжний захід

Павлу Кириленку обрали запобіжний захід

Чиновника не взяли під варту за підозрою у незаконному збагаченні: прокуратура подасть апеляцію. Деталі справи голови АМКУ Кириленка

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 28 серпня відмовився брати під арешт чинного керівника Антимонопольного комітету України (АМКУ) Павла Кириленка. Натомість йому призначили заставу в 30,28 млн грн – хоча сторона звинувачення до цього озвучувала цифру 121,12 млн грн. Втім, із рішенням вона не погодилася і має намір подавати апеляцію – на це вона має 5 днів. Самого ж Кириленка підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн та декларуванні недостовірної інформації.

Джерело - Obozrevatel, автор фото - Георгій Шабаєв.

Про це свідчить запис частини засідання ВАКС. Розгляд відбувався за клопотанням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), яка вимагала призначити Кириленка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави.

Водночас, слідчий суддя Володимир Воронько оголосив, що сума застави, яку вимагало обвинувачення, – непомірна. Додавши при цьому, що не впевнений, чи навіть 30,28 млн грн є "підйомними" для Кириленка.

Втім, попри те, що арештовувати голову АМКУ не стали, на нього поклали додаткові обов'язки, крім внесення застави. Зокрема:

  • прибувати за першою вимогою;

  • повідомляти про зміну місця проживання та/або роботою;

  • не відлучатися з Києва без дозволу;

  • утримуватися від спілкування зі свідками;

  • здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Зі свого боку, в САП повідомили, що прокурор не погоджується з рішенням суду. А тому оскаржуватиме його в апеляційному порядку в Апеляційній палаті ВАКС.

Кириленка звинувачують у купівлі семи квартир та люксового автомобіля під час війни

Главі Антимонопольного комітету Павлу Кириленко ще 14 серпня повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 млн грн. Слідство встановило, що топ-чиновник міг придбати у 2020-2023 роках 21 об'єкт нерухомості та авто, зареєструвавши майно на родичів своєї дружини.

Зокрема, в НАБУ зазначали: Кириленко міг незаконно придбати 7 квартир у Києві та Ужгороді загальною площею 688,5 кв. м, а також:

  • будинок під Києвом площею понад 220 кв. м;

  • 2 гаражні бокси;

  • 6 паркомісць;

  • 3 нежитлові приміщення загальною площею понад 190 кв. м;

  • автомобіль ВМW Х3.

"Різниця між вартістю зазначеного майна та готівкою (дохід, заощадження) чиновника та його дружини становила 56,2 млн грн. Крім того, підозрюваний не вказав придбане майно в деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави, за 2020, 2021, 2022, 2023 роки", – наголошували правоохоронці.

Справу керівника АМКУ кваліфіковано за ст. 368-5 та ч. 2 ст. 366-2 КК України. Йому загрожує, серед іншого, позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.