Село Богородичне зруйновано майже повністю

Жителям Святогірської громади не потрібні гроші?

Чимало жителів сіл Богородичне і Долина чомусь не поспішають подавати заяви на компенсацію за знищене в результаті бойових дій житло. Статистику офіційних звернень на отримання грошової компенсації проаналізував журналіст Карачуна

У Краматорському районі найбільше постраждала від війни Святогірська громада. Значних руйнувань цивільної інфраструктури зазнав адміністративний центр громади – Святогірськ. Після деокупації міста у вересні 2022 року,  Святогірськ  поступово повертається до життя. І навіть готовий надати тимчасовий прихисток (на зимовий період) для тих своїх земляків, які втратили свої домівки в результаті бойових дій. Йдеться, передусім, про жителів сіл Богородичне і Долина. Як відомо, ці два села у 2022 році були зруйновані вщент.

До війни чимало жителів Слов’янська мріяли придбати сільську хату «під дачу» у Богородичниму. Тепер на місці цих будинків - руїни
До війни чимало жителів Слов’янська мріяли придбати сільську хату «під дачу» у Богородичниму. Тепер на місці цих будинків - руїни Фото: Карачун

Деякі жителі Богородичного після звільнення села повернулися до рідних домівок. Вірніше – до своїх садиб, адже їх будинки зазнали таких руйнувань, що стали не придатними для проживання.

Частину будинків (де збереглися хоча б стіни) їхні власники намагаються відновити. Попри відсутність електрики, люди самотужки облаштовують свої обійстя.

Але будинки абсолютної більшості жителів села сьогодні потребують хіба що екскаватора.  Затим будуть потрібні вантажівки, аби вивезти з подвір’я будівельні сміття, на яке перетворилися їхні будинки.

Війна перекреслила життя мільйонів українців
Війна перекреслила життя мільйонів українців Фото: Карачун

При цьому чимало жителів сіл Богородичне і Долина наразі не бачать сенсу відновлювати житло, адже ворог тисне на усіх напрямках, канонада все ближче. Усі донеччани розуміють воєнні ризики.

У цій ситуації розумною альтернативою є участь у державній програмі єВідновлення.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 року розпочався прийом заяв на отримання житлового сертифікату за програмою єВідновлення.

Карачун поцікавився: наскільки активно подають заяви на отримання житлового сертифіката ті жителі Святогірської громади, чиє житло було знищене в результаті бойових дій?

Не знають про програму єВідновлення, чи не вірять державі?

Як повідомив журналісту Карачуна в.о. начальника Святогірської міської військової адміністрації Андрій Целовальніков, станом на 21 жовтня 2024 року жителями Святогірської громади було подано 557 заяв на отримання компенсації за знищене житло.

У тому числі:

  • м.Святогірськ – 181 заява;

  • село Богородичне – 174 заяви;

  • село Долина - 91 заява.

Крім цього на отримання компенсації за пошкоджене в результаті бойових дій житло від жителів Святогірської громади було подано 556 заяв.

Статистика по Святогірську у цьому сенсі не є показовою, адже, на щастя, у 2022 році місто не зазнало тотальних руйнувань.

Читайте також

А от статистика по кількості поданих заяв від жителів сіл Богородичне, Долина явно не відповідає масштабу руйнувань цих населених пунктів.

Порівняймо: відповідно до офіційної інформації, станом на 2001 рік у селі Богородичне проживали 794 людини. З урахуванням розвитку села (зокрема, значний приплив дачників, які активно будували тут житло) напередодні великої російсько-української війни чисельність жителів Богородичного не зменшилася. І при цьому – тільки 174 заяви на компенсацію за знищене житло.

У селі Долина – 557 жителів. І тільки 91 заява на компенсацію.

Чому жителі цих сіл такі пасивні – їм не потрібні гроші, не всі поінформовані про державну програму єВідновлення? Чи, може, не вірять державі?

Напевне, у кожної родини є своя відповідь на ці запитання.

Тут доречно навести офіційну інформацію, яку нещодавно оприлюднив Карачун у статті Які шанси у ВПО отримати компенсацію за знищене житло. Може, вона переконає тих жителів Святогірської громади, які досі не подали заяву на компенсацію.

Зокрема, станом на початок жовтня 2024 року, держава видала 10710 житлових сертифікатів, як компенсацію за знищене в результаті бойових дій житло. 4709 житлових сертифікатів уже реалізовано – придбано будинки або квартири. Сума компенсацій становила 8,7 мільярдів гривень.

Крім цього, 70,3 тисяч родин отримали грошову компенсацію за пошкоджене житло (на придбання будівельних матеріалів і виконання ремонтів). Сума компенсації – 7,6 мільярдів гривень. 

Звісно, ці цифри стосуються лише частини тих родин, які втратили через війну свої будинки і квартири.

При цьому слід враховувати, що створені при органах місцевої влади комісії задовольняють не всі подані заяви на компенсацію.

Зокрема, по Святогірській громаді комісія визнала необґрунтованими та винесла рішення на відмову по 96 заявам.

Читайте також

Причини відмов різні. Приміром, якщо комісія визнає, що стан житла належить до категорії пошкоджене, а заявник подавав документи на категорію знищене. Або коли об’єкт нерухомості, який вказаний в заяві, не відноситься до переліку знищених об’єктів.

 Хороший приклад для наслідування

За повідомленням Андрія Целовальнікова, жителі Святогірської громади, чиє житло було знищено, вже отримали 429 (!) житлових сертифікатів, за допомогою яких вони можуть придбати нове житло у будь-якому регіоні України. 9 жителів громади отримали грошову допомогу на відбудову зруйнованого житла.