Мародерство у Слов'янську: страхи перебільшені?

Мародерство у Слов'янську: страхи перебільшені?

Частина місцевих злодіїв також евакуювалася

Війна повернула у мовний побут українців призабуті слова. Наприклад, "мародерство". Після 24 лютого мародерами у нас вважаються всі, хто зазіхає на чужу власність. Вкрав – значить, мародер. За це – «народний суд» та швидке покарання: примотати скотчем до стовпа, як практикувалося на початку війни. Мовляв, щоб охочих «мародерити» було менше.

Тим часом юридичний зміст слова «мародерство» зовсім інший. Відповідно до статті 432 Кримінального Кодексу України, мародерство – це крадіжка на полі бою речей, що належать убитим чи пораненим військовослужбовцям.

А ті діяння, які ми зараз називаємо у побуті «мародерством», Кримінальний кодекс, як і раніше, трактує як «таємне викрадення чужого майна, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану» (ч. 4 статті 185 КК України), тобто – крадіжка. Такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Такий юридичний «лікнеп» журналісту «Карачуна» влаштував інспектор з комунікації Краматорського районного управління поліції Марк Ткаченко. Тому далі ми вели з ним розмову про крадіжки у Слов'янську та їхню профілактику.

– Скільки випадків крадіжок офіційно зареєстровано у Слов'янську після 24 лютого 2022 року?

- Усього було внесено до реєстру 53 крадіжки. 15 із них – це крадіжки з квартир, будинків, дач. Приблизно, третя частина всіх крадіжок розкрита. Слідство закінчено, справи направлено до суду.

- Але ж суд у Слов'янську зараз не працює…

– Суди працюють дистанційно – за допомогою відеозв’язку.

- Про що свідчить кримінальна статистика: під час війни крадуть менше?

- Значно менше! Для порівняння: за аналогічний період 2021 року у Слов'янську було скоєно 322 крадіжки. Тобто зараз вшестеро менше!

- Про що це говорить – слов'янські крадії евакуювалися?

- Дійсно, виїхали багато хто з них. Але, звісно, евакуювалися не всі з тих, хто схильний до майнових злочинів. Чимало таких «темних особистостей» залишилося у Слов'янську. Але коли в місті менше людей, багато слов'янців (зі злодійського контингенту) перебувають «на очах» поліції, що в умовах військової агресії РФ та бойових дій працює на повну потужність за всіма напрямками. Більшість цієї «своєрідної» публіки перебуває в нашій базі, і, звісно, поліцейські проводять з нею профілактичну роботу. Навіть суворіше, ніж у мирний час. Є в місті і просто люди без певного роду занять, що раніше активно вживали алкоголь та наркотичні засоби – вони теж при нагоді готові чимось чужим поживитися, тому теж знаходяться «під наглядом» правоохоронців.

– Десятки тисяч жителів Слов'янська виїхали з міста. Є чимало багатоквартирних будинків, в яких мешкають лише по кілька сімей. Цілі під'їзди без мешканців – це зараз звичайна ситуація. Яке роздолля для крадіїв: заходь у безлюдний під'їзд, копирсайся в замку, скільки хочеш!

– Такі ризики є. Але поліція теж не сидить, склавши руки. Про це красномовно говорить статистика з крадіжок, яку я вам озвучив.

– Ще більше переживають за своє майно мешканці тих будинків, куди прилетіли снаряди. Наприклад, по вулиці Торській, де після артобстрілу без вікон залишилися три багатоквартирні будинки. Їх хтось охороняє?

- Звісно! Тим більше, що будинки по Торській залишилися не тільки без вікон. У багатьох квартирах вилетіли навіть вхідні двері! Тому протягом першої доби поліцейські знаходяться біля таких будинків. Як правило, цього вистачає, щоб були закриті під’їзди й вікна-двері, а також аби власники, або їх рідні та знайомі, вжили заходів щодо збереження майна у зруйнованому житлі.