Пам'ятаєте перший у Слов'янську карнавал на День міста? (фото)

Слов'янцям було і є чим пишатися

Архіви редакцій місцевих ЗМІ зберігають історію своїх міст. Нерідко там можна знайти унікальні кадри, на яких події, люди. На жаль, деяких наших земляків можна побачити хіба що на архівних фотографіях. Але якщо події та люди – гідні, то довгою буде й пам'ять про них.

Безперечно, саме такою – гідною – подією був перший у Слов'янську карнавал. Він відбувся, нагадаємо, рівно тринадцять років тому – 5 вересня 2009 року. Того року це була головна «родзинка» святкової програми Дня міста.

Якщо хтось забув, біля керма Слов'янська тоді стояв Валентин Рибачук. Хорошим він був мером, чи не дуже – не про це зараз йдеться.

До нових виборів Слов'янського міського голови залишалося трохи більше року. Валентин Леонідович, звичайно, хотів знову перемогти на майбутніх мерських виборах. І планомірно йшов до цієї мети. А як її досягти без потужного піару?

Очевидно, це й підштовхнуло його до рішення організувати на День міста захід, яких у Слов'янську ще не було – карнавал.

До реалізації ідеї активно підключилася Тетяна Герко, яка на той час була у Рибачука у заступниках і займалася, зокрема, питаннями культури.

Ідея була чудовою: показати і довести жителям Слов'янська, що місто живе і розвивається, що в ньому є «живими» десятки підприємств, навчальних закладів, організацій, установ. Показати це через їхню участь у карнавальній ході.

І невдовзі з головної міської будівлі на місця пішли команди готувати свої підприємства та організації до участі у карнавальній ході.

Брати участь у карнавалі мали всі підприємства, організації, навчальні заклади! Тотальна участь – один з головних принципів карнавалу.

Ідея була хороша, але справа – нова та незвична. Тому не всі керівники і не одразу прийняли схвально такі розпорядження. Багато хто нарікав, але виконував.

Хоча більшість трудових колективів Слов'янська з ентузіазмом готувалися до карнавалу: вигадували образи, шили костюми, репетирували.

Майбутній суперник Валентина Рибачука на виборах мера Неля Штепа навіть освоїла верхову їзду. І на Соборну площу того дня вона в'їхала верхи "на білому коні". У цьому образі «наїзниці-імператриці» її й зобразила журналістка слов'янської газети «Вісті» Ольга Гетьманська.

Карнавальна хода вийшла навіть крутішою, ніж очікувалося. Це було справжнє свято – з відповідним настроєм, посмішками, веселощами. І, звичайно, з гордістю за рідне місто. Цією гордістю тоді перейнялися десятки тисяч жителів Слов'янська.

Це був рідкісний випадок, коли піар градоначальника пішов на користь і припав до душі багатьом жителям міста.

Втім, карнавал не допоміг Валентину Рибачуку на виборах. Перемогу святкувала Неля Штепа, яка стала мером просто: залила грошима майже всі місцеві ЗМІ, агітаторів тощо.

Дивіться ці фотографії. Можливо, хтось з наших читачів побачить на них себе чи своїх колег. Дивіться та згадуйте чудовий мирний час!

Майже всі ці фото публікуються вперше. Вони чекали свого часу в редакційному архіві газети «Вісті». Але оскільки вони є інтелектуальною власністю журналістки «Карачуна», ми публікуємо їх з фірмовим знаком «Карачуна».