Чи можна буде через 10 днів повертатися до міста жителям Ізюма?

Слов'янськ та прилеглі населені пункти, як і раніше, перебувають у зоні небезпеки

Окрилені успіхами української армії, яка провела потужний контрнаступ у Харківській області, а також звільнила від ворога низку населених пунктів на Донеччині, жителі Слов'янська почали всерйоз подумувати про повернення до рідного міста. Мовляв, воїни ЗСУ атакують супротивника на кількох ділянках фронту, який поступово віддаляється від Слов'янська. А, значить, недалекий той день, коли можна буде пакувати валізи, сумки і повертатися додому.

Такі світлі надії зігрівали душі наших земляків ще кілька днів тому, коли здавалося, що невдовзі ворог буде відкинутий на відстань, яка не дозволить йому обстрілювати Слов'янськ бодай зі ствольної артилерії. А оскільки ризик ракетних обстрілів зберігається по всій території України, то краще, мовляв, ризикувати вдома.

Але, як це часто буває, ми вкотре видаємо бажане за дійсне.

Реальність така, що Слов'янськ та прилеглі населені пункти, як і раніше, перебувають у зоні небезпеки. І підтвердженням цього – щоденні потужні обстріли Слов'янська та населених пунктів Донеччини. Останні кілька днів обстріли навіть посилилися!

Таке відчуття, що розлючені поразкою на Харківщині росіяни, таким чином, зганяють свою злість на жителях мирних міст Донецької області.

А от у сусідньому Ізюмі, який лише кілька днів тому звільнила українська армія, ситуація напрочуд спокійна.

«Карачун» зв'язався з головним редактором газети «Обрії Ізюмщини» Костянтином Григоренком, який хоч і виїхав з міста, але постійно тримає «руку на пульсі». За його словами, зараз в Ізюмі немає «прильотів». Наші військові проводять звичайні у таких ситуаціях заходи – зачищають місто.

Цю інформацію підтверджує і мер Ізюма Валерій Марченко. В інтерв'ю виданню ВВС він розповів про те, що зараз відбувається в Ізюмі, а також спрогнозував, коли ізюмчани зможуть повернутися до рідного міста.

– У місті спокійно, військові займаються зачисткою, обходять територію міста, шукають ворожих солдатів, які ховалися по приватних оселях. Якщо знаходять, то вибивають їх", – каже Марченко. Після цього, за його словами, в Ізюмі буде проведено так звану фільтрацію.

– Будуть вишукувати колаборантів. Це ще триватиме десь десять днів. Після цього в місто зможуть спокійно повертатися жителі, які виїхали", – зазначив мер.

Повертатися? В Ізюм? Через 10 днів?

Загальновідомо: за півроку в окупації, в Ізюмі сильно зруйновано всю інфраструктуру. У місті немає води, газу, електроенергії. Відсутній мобільний зв'язок. Зруйновані більшість з закладів медицини. Повністю чи частково зруйновано близько 70 відсотків багатоквартирних будинків.

І при цьому мер міста обнадіює жителів Ізюма: за 10 днів можна буде повертатися додому.

До того ж, якщо Ізюм не обстрілюють сьогодні, то хто дасть гарантію, що «прильоти» не відновляться завтра?

Отже, дорогі слов'янці, хоч би як хотілося нам повернутися додому з евакуації, малоймовірно, що це можливо буде зробити найближчим часом.