Чи можна у Слов'янську продавати\купувати нерухомість

Реєстри відкриті, попит на послуги є

Минулий жовтень був багатий на хороші новини для жителів Слов'янська.

Нагадаємо основні з них: будинки приватного сектора почали підключати до газопостачання, відновило роботу ПрАТ «Хліб», було відновлено рух швидкісного поїзда «Інтерсіті», який пов'язує столицю України з Донецькою областю, оживає міський громадський транспорт, традиційними маршрутами поїхали приміські електрички, відновив роботу Маяківський водозабір, який дозволив значно покращити водопостачання кількох мікрорайонів міста.

Цей перелік добрих новин можна продовжувати. Але й без нього видно, що незважаючи на близькість фронту та загрози обстрілів, Слов'янськ поступово повертається до нормального життя.

Ще одним індикатором мирного життя міста є поновлення роботи нотаріусів.

Нагадаємо: невдовзі після повномасштабного вторгнення в Україну армії РФ, Міністерство юстиції України закрило на Донеччині реєстри (у тому числі реєстр речових прав), які були базою для здійснення нотаріальних дій. Без цих реєстрів діяльність нотаріусів втрачала сенс. Тому нотаріуси нотаріального округу Краматорського району (хто – навесні, хто – влітку) евакуювалися до різних регіонів України.

І ось вони почали повертатися. Наприклад, наприкінці жовтня про своє повернення до Слов'янська та поновлення роботи оголосив (через соціальні мережі) приватний нотаріус Віталій Бігун. До речі, напередодні (21 жовтня) Міністерство юстиції України включило Віталія Валерійовича Бігуна до переліку нотаріусів Донецької області, які в умовах воєнного часу мають право здійснювати нотаріальні дії з цінним майном.

У зв'язку з цим журналіст «Карачуна» поставив Віталію Бігуну кілька запитань.

- Давайте, Віталію Валерійовичу, спочатку розшифруємо для читачів «Карачуна»: які саме нотаріальні дії ви можете здійснювати?

– Не вдаючись до деталей, позначу головне: мене, як нотаріуса, підключили до загальних реєстрів: бланки, довіреності, спадщина. Тепер я можу виконувати за ними будь-які нотаріальні дії.

- Навіть по спадщині? Наскільки я знаю, нотаріальні дії щодо спадщини завжди були прерогативою державних нотаріусів.

– Така практика існувала до 2009 року. Згодом нотаріальним оформленням спадщини активно займалися і приватні нотаріуси.

– Війна не закінчилася. Але життя продовжується. Комусь з жителів Слов'янська (і району) потрібно терміново продати квартиру, будинок, гараж. Хтось ризикує придбати тут якусь нерухомість. Вже можна легально купувати\продавати нерухомість у Слов'янську? Чи відкриті реєстри речових прав?

– Так, реєстри відкриті. Однак не за всіма об'єктами нерухомості можна буде здійснювати нотаріальні дії. Є низка обмежень.

– Які? Давайте назвемо їх.

– Поки що не можна здійснювати відчуження у таких ситуаціях:

  • тих об'єктів нерухомості, що вимагають надання довідки з БТІ. Як відомо, БТІ у нас закриті, а отже, жодних довідок вони не видають. Але ці обмеження стосуються зазвичай дуже старих об'єктів нерухомості (без електронної реєстрації);

  • не можна здійснювати нотаріальні дії з тими об'єктами нерухомості, де є право власності на земельні ділянки, тому що закрито ДЗК (державний земельний кадастр). Отже не можливо робити відчуження земельних ділянок;

  • об'єкти нерухомості, у яких зареєстровані неповнолітні чи малолітні діти.

Але хочу наголосити: для отримання точної відповіді на всі запитання, краще прийти до нотаріуса з документами, і отримати на своє запитання кваліфіковану відповідь.

- А ви, Віталію Валерійовичу, вже здійснюєте угоди з нерухомістю?

– Я вже подав відповідну заявку до Міністерства юстиції України. Позитивного рішення чекаю з дня на день. Думаю, що цього тижня я вже буду здійснювати угоди з нерухомістю.

- А взагалі, за вашими відчуттями, а також виходячи з ваших контактів з ріелторами, чи є у Слов'янську зараз попит на нотаріальні угоди з нерухомістю?

– Попит, звичайно, не великий. Але він є. Можу сказати, що у мене «на підході» близько п'яти угод з нерухомістю. Люди хочуть продати нерухомість. Як тільки підключуся до реєстру, звичайно, буду виконувати нотаріальні дії.

- Після того, як ви відновили роботу, минуло вже десять днів. Які нотаріальні дії зараз найбільш затребувані жителями Слов'янська?

– Доручення на розпорядження транспортними засобами, нотаріальні копії, заяви, ведення спадкових справ. Особливо актуальні справи про спадщину. Адже багато людей через війну пропустили терміни.

- До вас можуть звертатися лише жителі Слов'янська? Чи, зокрема, і жителі Миколаївки, Святогірська, населених пунктів колишнього Слов'янського району?

– Я маю право вчиняти нотаріальні дії для жителів будь-якого населеного пункту Краматорського району.