Ринок нерухомості у Слов'янську ні живий, ні мертвий

Ринок нерухомості у Слов'янську ні живий, ні мертвий

Попит та пропозицію на ринку нотаріальних послуг визначає ситуація на фронті

Фото з архіву КарачунаВосени минулого року «Карачун» опублікував статтю Чи можна у Слов'янську продавати\купувати нерухомість, в якій ми повідомили про те, що приватний нотаріус Краматорського нотаріального округу Віталій Бігун відновив роботу в Слов'янську. Тоді ж "Карачун" розповів, які саме види нотаріальних послуг могли на той момент отримувати жителі населених пунктів північної частини Донецької області.

З того часу минуло три місяці, і «Карачун» вирішив повернутися до цієї теми. Нам було цікаво, наскільки затребувані сьогодні послуги нотаріусів на територіях поблизу активних бойових дій?

Природно, що першим нотаріусом, з ким вирішив поспілкуватися журналіст «Карачуна», був той самий Віталій Бігун.

- Які зміни відбулися у роботі слов'янських нотаріусів за минулі три місяці?

- Почнемо з того, що «нашого полку прибуло»: зараз нотаріальні послуги, окрім мене, у Слов'янську надають ще три нотаріуси: Ганна Зубкова, Олена Паращук, Андрій Панченко. Державні нотаріальні контори поки що не відкрилися.

Як і передбачалося, переважна більшість нотаріальних дій пов'язані з спадковими справами. Наразі приблизно 70 відсотків роботи нотаріусів так чи інакше пов'язані зі спадщиною.

Є ще нотаріальні дії щодо довіреностей, копій, але це переважно пов'язано з військовослужбовцями.

Однак є й угоди з купівлі-продажів. Їх, звісно, дуже мало, але вони є.

- Це угоди з нерухомості, чи, зокрема, і нотаріальне оформлення відчуження транспортних засобів?

- З питань переоформлення транспортних засобів люди, як правило, звертаються не до нотаріусів, а до МРЕВ, бо нотаріус не може провести кінцеву реєстрацію транспортного засобу. Тому втрачається сенс звернення до нотаріуса. І лише в окремих випадках (наприклад, якщо МРЕВ не функціонує, або не може самостійно впоратися з проблемою через те, що це дуже складна угода) питаннями відчуження транспортних засобів займаються нотаріуси.

- Чи з'явилися якісь новації, пов'язані з нотаріальним оформленням угод з нерухомості? Наприклад, ще три місяці тому не можна було оформляти угоди щодо земельних ділянок через те, що було закрито Державний земельний кадастр (ДЗК). Тепер можливі угоди щодо землі?

- На жаль, реєстр закритий досі. ДЗК працює лише на видачу витягів – в автоматичному режимі.

Але угоди щодо земельних ділянок можливі. Щоправда, лише в тому випадку, якщо земельній ділянці надано кадастровий номер. А от якщо кадастрового номера немає, то присвоїти його поки що не можливо.

- Чи продають, чи купують зараз жителі Слов'янська та району будинки, квартири?

– І продають, і купують. Але угод дуже мало. У мене, наприклад, не більше однієї-двох угод на тиждень. Та й то не завжди.

– Головне питання: ціни на житлову нерухомість у Слов'янську. Місцеві ріелтори стверджують, що зараз реально продати/купити будинок чи квартиру з п'ятдесятивідсотковою знижкою від довоєнної їх вартості. Скажіть: це справді так?

- Те, що я бачу, спілкуючись з людьми, як правило, мало хто скидає п'ятдесят відсотків вартості. Так, довоєнних цін на житлову нерухомість у Слов'янську, звісно, немає. Але за реальними угодами я бачу, що скидають щонайменше двадцять відсотків.

Продавці поки що морально не готові багато скидати.

Але моя думка така: якщо продавець сьогодні не готовий скидати п'ятдесят відсотків від довоєнної ціни, завтра йому доведеться скинути ще більше, якщо він, звичайно, справді хоче продати будинок/квартиру. Причина банальна: продавці є, а покупців дуже мало.

Причому у продавця та покупця ризики однакові, всі вони пов'язані з війною.

- Воєнна ситуація на східному фронті якось впливає на кількість операцій з нерухомості?

- Якийсь час після відомих подій 2014 року це чітко простежувалося. Приблизно до 2016 року, ми бачили, що як тільки загострювалася ситуація в зоні АТО, одразу падала кількість нотаріальних дій, як таких.

Але зараз угод з нерухомості настільки мало, що просто неможливо простежити якусь тенденцію, яка була б пов'язана з подіями на фронті.

Мій висновок такий: той, хто готовий ризикувати – купити/продати сьогодні житлову нерухомість у Слов'янську, той купує/продає її, незалежно від ситуації на фронті. Те саме можу сказати і про спадкові справи.

– Покупці нерухомості – це частіше жителі Слов'янська, чи переважають жителі інших регіонів?

– Я б сказав, що жителі інших регіонів України частіше купують житло у Слов'янську. У тому числі – військовослужбовці.

- Яка географія угод з об'єктами нерухомості – це лише Слов'янськ, чи продаються/купуються будинки-квартири по району, у Святогірську?

- У Святогірську поки що ніхто не купує нерухомість. 90 відсотків усіх відчужень – це Слов'янськ. У районі – зовсім разові випадки. Були одна-дві угоди.

- Яка ситуація у Слов'янську щодо операцій з комерційною нерухомістю?

- Була лише одна угода з продажу магазину в районі.

А взагалі поки що все виглядає не дуже оптимістично. Я не можу сказати, що наразі ринок нерухомості у Слов'янську та районі живий. Але він і не мертвий.