Шоста річниця «Карачуна»: ми працюємо не дарма!

На жаль, війна перекреслила багато журналістських планів

П’ять років поспіль 24 серпня було подвійним святковим днем для інтернет-видання «Карачун». Це були два дні народження – країни і сайту «Карачун». 

Саме цього дня 2016 року, коли Україна відзначала 25 річницю своєї Незалежності, у медійному просторі Донеччини з’явилося не зовсім звичне видання, яке мало назву, що була відома чи не на весь світ – «Карачун». 

«Чому ви назвали сайт саме так? Карачун – це ж гора у Слов’янську!», – питали тоді колеги-журналісти.

«Тому що з гори все видно набагато краще», – жартували ми. 

А якщо серйозно, то назва видання чудово співпадала з концепцією «Карачуна»: сміливо писати про складні явища, події, інформувати читачів про те, що нерідко лишалося «поза кадром» інших регіональних сайтів. 

У 2016 році «Карачун» стартував упевнено і стрімко, швидко нарощуючи кількість своїх шанувальників. Звичайно, як і у кожного видання, у «Карачуна» бувають періоди творчих підйомів, і тоді показники відвідуваності сайту обчислюються десятками тисяч унікальних відвідувачів щодоби. Але інколи на сайті трапляються невеличкі інформаційні «затишшя», які не кращим чином впливають на його популярність. Таке життя.

Від початку «Карачун» видавався російською мовою. Це було пов’язано з мовною особливістю більшості нашої аудиторії. Починаючи з 16 липня 2022 року, «Карачун» став двомовним: у таким спосіб редакція виконує вимоги мовного закону. 

Двомовність «Карачуна» виявила цікавий факт: незважаючи на те, що серед нашої аудиторії досі є чимало російськомовних читачів, «Карачун» залюбки читають і українською! Перехід на двомовність майже не позначився на показниках відвідуваності сайту! 

Отже висновок: для читачів важлива не стільки мова, якою написана стаття чи інформація, скільки її актуальність та цікавість. Як тут не згадати класика: усі жанри хороші, окрім нудного. 

… Йшов час, змінювалися теми, жанри, герої, адреси наших публікацій. Та незмінною лишається концепція «Карачуна»: сайт для тих людей, які уміють не тільки читати, а й думати, аналізувати, діяти.

Не секрет, що у «Карачуна» невеличкий редакційний колектив, що працювати нам нелегко, особливо зараз, під час війни. Не всі колеги-конкуренти витримують таке навантаження. Деякі регіональні сайти після 24 лютого припинили свою роботу. 

«Карачун» попри усі труднощі працює і розвивається. Найбільша мрія наших журналістів – повідомити своїх читачів про перемогу і закінчення війни. 

Отож, продовжуємо працювати!