На що перетворилися котеджі на базах відпочинку «Опушка» та «Эхо» у Святогірську

Останніми гостями тут були люди, які хотіли сховатися від війни

На початку російсько-української війни Святогірськ пережив два полярні стани.

Кінець лютого/початок березня

У ці дні Святогірськ, за аналогією з 2014 роком, став місцем, куди чимало жителів прилеглих міст приїхали пересиджувати війну. Тоді зняти житло (будинок повністю, або номер у якомусь з готелів) було складною проблемою. З перших днів повномасштабного вторгнення місто заповнилося вимушеними переселенцями.

12-15 березня 2022 року

Обстріл Святогірської лаври, приліт на територію ДОЦ «Перлина Донеччини», підрив мосту через Сіверський Донець у сусідньому селі Богородичне, артилерійська канонада, яка вже була чутна на околицях Святогірська…

Низка цих подій посіяла паніку, і за лічені дні різко спустошила місто. І вже 15 вересня біля дитячого оздоровчого центру "Шоколад" з'явилася перша колона автобусів для евакуації населення.

На базах відпочинку у Святогірську, де ще кілька днів тому не було вільних місць, стало безлюдно. Харків'яни, жителі Слов'янська, Ізюму, Сєвєродонецька, Кремінної та інших міст регіону виїжджали, розуміючи, що цього разу війна не омине Святогірськ.

У ті дні працівники адміністрації на базах відпочинку проводжали гостей. Як виявилося, тоді для деяких з готелів/баз відпочинку це були останні гості.

Після тримісячної окупації та битви за визволення міста, у Святогірську виявилися пошкодженими чи знищеними багато котеджів, готелів, баз відпочинку.

Сьогодні в мережі були опубліковані фото, на яких видно наслідки обстрілів на території баз відпочинку «Опушка» та «Ехо». Ці котеджі розташовані в респектабельному місці на вулиці Сосновій. Сьогодні вони фактично знищені: розбиті та обгорілі.

У довоєнні часи, щоб заселитися на вихідні до котеджу на «Опушке», потрібно було заздалегідь потурбуватися та забронювати будиночок. Найчастіше там вже було заброньовано.

Будиночки на території бази «Ехо» також користувалися популярністю серед любителів лісового відпочинку.

Але російська армія позбавила власників цих баз відпочинку свого бізнесу, а решту жителів Донеччини – можливості зупинятися в улюблених місцях Святогірська.

Сьогодні у Святогірську ще проводяться стабілізаційні заходи, тому поки що важко сказати, як пережили окупацію інші туристичні об'єкти та приватні будинки. Ймовірно, вже незабаром можна буде більш докладно дізнатися про наслідки тримісячної окупації Святогірська.