Опалення багатоквартирних будинків у Слов'янську: коли та кому подадуть тепло

Повертатися до Слов'янська можна, але … не поспішаймо

Несподівана новина про підготовку до подачі тепла в багатоквартирні будинки Слов'янська, яку 20 жовтня повідомив начальник Слов'янської міської військової адміністрації Вадим Лях, була сприйнята жителями міста зі зрозумілою радістю та оптимізмом. Чимало містян, які свого часу евакуювалися зі Слов'янська, терміново почали збиратися додому.

Проте вже наступного дня (21 жовтня) Вадим Лях звернувся до жителів міста з закликом… не поспішати повертатися до Слов'янська.

Ось як він це аргументував: «Війна триває. Обстріл може поновитися в будь-який день. Ворог знаходиться під Бахмутом – за 50 км від нас. Мені дуже хотілося б сказати вам "приїжджайте додому". Але я все-таки проситиму вас поки не повертатись у місто та евакуюватися».

Зрозуміло, що після цих слів керівника міста, жителі Слов'янська, які вже стояли «на низькому старті» повернення додому, задумалися: а, може, справді не варто поспішати?

При цьому багато наших земляків дивувалися: мовляв, як же так, з одного боку – готується подача тепла до багатоквартирних будинків, а з іншого – продовжуються заклики евакуюватися з міста?

І виникає природне питання: для кого тоді подаватиметься тепло до багатоквартирних будинків, якщо всі жителі міста відгукнуться на заклик Вадима Ляха та евакуюються?

З такими запитаннями до редакції інтернет-видання «Карачун» звернулося кілька жителів міста. Щоб прояснити ситуацію з перспективами опалення багатоквартирних будинків, журналіст «Карачуна» звернувся за коментарем до Вадима Ляха.

- Вадиме Михайловичу, раніше ви говорили, що до 1 листопада не вдасться подати тепло в багатоквартирні будинки. А коли, на вашу думку, реально відновити подачу тепла?

- Я не можу називати якихось термінів, бо не я подаю тепло. Я підписав розпорядження, згідно з яким здійснюватиметься подача тепла до багатоквартирних будинків. А тепло подаватиме комунальне підприємство «Донецьктеплокомуненерго». Це підприємство обласного підпорядкування. Воно не мені підчиняється.

КП «Донецьктеплокомуненерго» має запустити в роботу котельні, а потім подавати тепло до будинків.

Але до цього керуючі компанії повинні підготувати багатоквартирні будинки до опалення. Саме цим вони зараз і займаються (заповнюють внутрішньобудинкові системи опалення водою).

Хтось встигне закінчити ці роботи до 1 листопада. Десь роботи триватимуть довше. Зараз важко спрогнозувати терміни закінчення підготовчих робіт у кожному будинку.

Та й не забувайте: з моменту подачі газу на місто пройшло не так багато часу. Ми відрапортували про це лише 18 жовтня.

Є й інші проблеми. Наприклад, розгерметизовані будинки у Слов'янську. Заповнити їх теплом не вдасться через значні пошкодження.

Є також багатоквартирні будинки без вікон. Подати туди тепло технічно можливо. Але який у цьому сенс?

– За вашими словами, сьогодні у багатоквартирних будинках Слов'янська проживають від 15 до 35 відсотків мешканців. Інші – в евакуації. Скажіть: тепло до багатоквартирних будинків подаватиметься незалежно від кількості його мешканців?

- Звичайно. У нас немає будинків, де зараз проживає сто відсотків мешканців. Тому, якщо буде ухвалено рішення про подачу тепла до конкретного багатоквартирного будинку, тепло подаватиметься, незалежно від того, скільки там живе людей.

– Але є під'їзди будинків, де взагалі немає жильців. Як вчинять у цьому випадку?

- Я не готовий зараз коментувати кожний конкретний випадок. Але якщо в під'їзді взагалі немає мешканців, то, мабуть, цей під'їзд можна відсікти від подачі тепла.

Будемо розглядати ситуації «за фактом». Тому більша ясність у цих питаннях з'явиться лише на той час, коли закінчимо підготовку внутрішньобудинкових мереж до опалення.

- Дійсно, жителі Слов'янська почали активніше повертатися додому?

- Так, люди повертаються. Але багато залежить від ситуації на фронті, від обстрілів. Поки що кілька днів у нас – тихо. Але, не дай Боже, знову прилетить...

- Вадиме Михайловичу, нещодавно ви потішили слов'янців близькою перспективою відновлення подачі тепла до багатоквартирних будинків, а наступного дня закликали не поспішати повертатися додому та евакуюватися. Де в цьому логіка?

- Дайте спочатку відповідь: чого ми боїмося?

- Обстрілів, звісно.

- Отож… Подача тепла – це, насамперед, для тих, хто залишився у місті. Щоб людям спростити життя. Але це не означає, що тепло у будинках захистить від обстрілів. Тому я закликав і закликаю: повертатися не треба, виїжджайте.

Якби люди мене чули… Але в них щодо цього свій погляд. А в мене – своя думка. Але ж я не можу відключити газ, світло, воду, щоб люди звідси виїхали, розуміючи, що це теж неправильно. Тому ми займаємося своєю справою, а люди нехай самостійно ухвалюють рішення – повертатися, виїжджати, залишатися.

- Можна спрогнозувати повоєнні проблеми з оплатою за опалення. Ті, хто евакуювався і не повернувся додому в цей опалювальний сезон, напевно, потім скажуть: чому ми повинні платити за тепло, якщо нас вдома не було, оскільки ми перебували в евакуації, куди нас активно закликала місцева влада?

- Я не знаю... Мабуть, будуть такі люди. Але ще жодна війна не була справедливою.

Тому давайте так: спочатку одну проблему вирішимо (опалення), потім колись вирішуватимемо іншу.