Що сталося зі слов'янським хлібом

Що сталося зі слов'янським хлібом

Якість та смак хлібобулочних виробів - не ті

Хлібобулочні вироби слов'янського ПрАТ «Хліб» завжди вирізнялися високою якістю. Смак слов'янського хліба був особливим, «фірмовим». Його неможливо було сплутати з іншим хлібом.

"Секрет" особливого смаку слов'янського хліба та батонів полягав у класичній рецептурі виготовлення тіста з використанням натуральних інгредієнтів.

І тому жителі Слов'янська зі зрозумілою радістю зустріли звістку про поновлення роботи ПрАТ «Хліб». 26 жовтня слов'янський хліб та батони почали надходити до роздрібних торгових мереж.

Але радість була недовгою. Через якийсь час багато покупців зробили висновок: якість хлібобулочних виробів виробництва ПрАТ «Хліб» помітно погіршилася. Навіть найбільші шанувальники слов'янського хліба змушені були визнати: його смак уже не той…

- У чому причина погіршення смаку хлібобулочних виробів?

З таким запитанням журналіст «Карачуна» звернувся до директора ПрАТ «Хліб» Олександра Крячка. Ось що він розповів:

- До нас теж надходять нарікання покупців на якість хліба. Ми знаємо про таку проблему.

Але нашої вини у цьому немає. Причина певних проблем з якістю продукції – регулярні та тривалі відключення електроенергії.

Будь-яка господиня знає, що буде, якщо, наприклад, перетримати дріжджове тісто на кілька годин. А у нас, бувало, тісто перестоювало по шість годин – доки не відновлювалася подача електроенергії! Зрозуміло, що при цьому страждає якість кінцевого продукту.

Але це ще не всі вимушені порушення у технології виробництва.

Неодноразово було таке, що через відключення електроенергії переривався процес випікання хліба. Так, потім, коли поновлювалася подача електроенергії, ми «допікали» хліб. Але його якість все одно страждала.

І це при тому, що підприємство має кілька вводів електроенергії. Але буває і так, що на жодному з них немає електрики.

- А газ – адже він поки не «вирубувався»? Основні виробничі процеси, якщо я не помиляюсь, у вас на газі!

- Так, на газі. Але вся автоматика, електроніка, яка керує технологічними процесами, на електроенергії. Тому коли немає світла, зупиняється все обладнання. У тому числі котельня.

- Жителі Слов'янська, обговорюючи у місцевих пабліках проблему якості хліба, пишуть, що, мовляв, зараз борошно на ПрАТ «Хліб» не того гатунку. Це дійсно так?

- І борошно, і решта інгредієнтів для виробництва хлібобулочних виробів, відповідають стандартам якості. З цим у нас проблем немає.

– У будь-якому виробничому процесі можливий якийсь відсоток бракованої продукції. Що робите з «недопекою», «перепіканням»?

- Відбраковуємо. Звичайно, зазнаємо при цьому збитків. Але репутація підприємства – дорожча.

– Жителі Слов'янська почали поступово повертатися до міста з евакуації. Ви це відчуваєте на обсягах виробництва хліба?

- Доводилося чути, що до Слов'янська, нібито, вже повернулося близько половини жителів міста. Не знаю, чи це так насправді. Є райони, де людей більше, є, де менше. ЦНІЛ, наприклад, взагалі «помер». Там є п'ятиповерхівки, де мешкають лише кілька сімей.

Але якщо порівнювати з тими обсягами виробництва хлібобулочних виробів, які були у нас до війни, то зараз виробництво «просіло» ґрунтовно.

- Що, менше п'ятдесяти відсотків від довоєнного рівня?

- Значно менше.

- А за асортиментом?

- Намагаємося збільшувати. Ось булки почали випікати.

Знаю, що багатьом жителям Слов'янська хочеться, щоб уже зараз все було, як до війни – і якість комунальних послуг, і смак слов'янського хліба.

Але війна, на жаль, триває. Тому я закликаю наших земляків з розумінням ставитися до існуючих реалій сьогодення.

Читайте також: Хороша новина: завтра у магазинах Слов'янська з'явиться довгоочікуваний слов'янський хліб