Які перспективи у зруйнованих сіл Святогірської громади

Які перспективи у зруйнованих сіл Святогірської громади

Звільнені від окупантів села Святогірської громади нині виглядають, немов з фільмів жахів

Звільнені від окупантів села Святогірської громади нині виглядають, немов з фільмів жахів. Спочатку вважалося, що якнайбільше постраждало від війни село Богородичне. Принаймні таке враження складалося після переглядів кількох фото-відеорепортажів із звільненого села, які свого часу публікували різні ЗМІ (в тому числі, інтернет-видання «Карачун»). 

Але коли було відкрито для руху автотранспорту ділянку траси між Ізюмом та Слов’янськом, наші земляки побачили ще більш страшні картини – вщент розбитого села Долина. 

– Такі ж суцільні руйнування зазнало і сусіднє село Краснопілля, – розповідає журналісту «Карачуна» староста Долинського старостинського округу Сергій Багрій. – Просто Краснопілля не видно з траси. Кілька місяців у цьому районі точилися такі жорстокі бої, що від цих сіл (Долини, Краснопілля, Мазанівки) не залишилося нічого живого. 

- А Богородичне? У цьому селі, начебто, вціліло кілька будинків на околиці.

- Я не бачив там жодного не пошкодженого будинка. Снаряди, міни під час воєнних дій прилітали практично в кожне подвір’я.

- Чи повертаються жителі у звільнені села?

- Та кажу ж вам: там нема куди повертатися! Хіба що подивитися на руїни… Люди приїздять, аби забрати якесь своє майно (якщо воно дивом вціліло). 

Щоправда, у Богородичному досі живуть дві людини (мати з сином). Це саме ті жителі села, які залишалися в селі під час усього періоду бойових дій. Та й вони невдовзі мають виїхати.

- Тобто зимувати у звільнених селах ніхто не буде?

- Звичайно! А як там можна зимувати – без електрики, у зруйнованих будинках? Там же немає ніякого життя! 

- Святогірська військова адміністрація нещодавно розмістила оголошення, де пропонувала жителям сіл, чиє житло зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій, подавати заяви на одержання грошової компенсації. Зрозуміло, що поки триває війна, компенсацій не буде, що у такий спосіб держава поки що вивчає масштаби руйнувань. Чи подають жителі сіл вашого округу відповідні заяви?

- Так. Ця робота почалася. Станом на кінець минулого тижня від жителів старостинського округу нами отримано 28 заяв. Але реально, думаю, заяв більше, адже їх можна подавати і в електронному вигляді.

- Майже одразу після звільнення Богородичного в місцевому чаті було розміщено більше тисячі фотографій будинків цього села. Місцеві писали, що то ваша робота. Це дійсно так?

- Після звільнення села, багато-хто з жителів Богородичного телефонував мені з єдиним питанням: «Як там мій будинок, чи вцілів?». Я розумів стурбованість людей. Заради того, щоб люди не їхали в село, аби тільки дізнатися стан свого житла, вирішив дати відповідь кожному жителю села. Як? Ходив по вулицях і фотографував будинки. Спасибі дружині, допомагала. І все одно на цю роботу знадобився майже тиждень А потім виклав фотографії у місцевому чаті. Звичайно, людям мало було радості споглядати на свої зруйновані або пошкоджені будинки. Але то вже інший бік проблеми.

- Чим ще опікується нині староста сіл, де немає жителів?

- Доставляю гуманітарну допомогу. Ось учора, наприклад, роздавали гумдопомогу жителям сіл Богородичне, Долина, Краснопілля, які нині тимчасово проживають у Слов’янську та навколишніх населених пунктах: ковдри, ліхтарі, електроплити, пауербанки, постільну білизну, теплий одяг тощо.

- Зараз люди не повертається в села із зрозумілих причин. А як думаєте: повесні все-таки будуть повертатися?

- Потроху, поступово повертатимуться додому ті жителі, чиє житло не зруйноване вщент, а тільки пошкоджено. 

Але для того, щоб люди поверталися додому, треба, аби в села повернулося життя: була робота, електрика, працювали магазини, школи. 

- Як відомо, на звільнених територіях нині є безліч вибухонебезпечних предметів: міни, снаряди, що не розірвалися, розтяжки тощо. Чи встигнуть сапери розмінувати до весни території сіл?

- Ця робота уже проводиться в Долині і Краснопіллі. Тут працюють сапери ЗСУ. А в Богородичному роботи по розмінуванню виконують піротехники ДСНС. Працюють щодня!

- Як це виглядає на практиці – піротехніки обстежують кожне подвір’я?

- Щодо Богородичного, то працівники ДСНС зараз виконують свою роботу за заявками жителів села. Але нині обговорюється інший варіант: аби працівники ДСНС обстежили село тотально. Вулиці мають бути розбиті на квадрати, і демінери мають зайти на кожну садибу. 

- Села без жителів – мертві. Але в багатьох пошкоджених будинках залишилося якесь майно. Чи не стане воно спокусою для мародерів?

- Поліція регулярно патрулює наші села. Отже, ми працюємо над цією проблемою.