Що передбачає реорганізація Слов’янського управління соцзахисту населення?

Що передбачає реорганізація Слов’янського управління соцзахисту населення?

Частина функцій передана Пенсійному фонду України

Фото з архіву КарачунаВійна триває. Але попри значні економічні проблеми в Україні, що були породжені російською агресією, чимало українців отримують від держави та органів місцевої влади усі належні їм види допомог і соціальних виплат.

Що нового з’явилося в роботі соціальних служб після початку російсько-української війни? 

Про це журналісту «Карачуна» розповідає начальник Слов’янського управління соціального захисту населення Олена Альохіна. 

- Олено Євгенівно, давайте почнемо з того, як змінилася робота Слов’янського управління соціального захисту населення від початку війни?

- Після введення з 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні та початку активних бойових дій на території Донецької області, більшість спеціалістів нашого управління евакуювалася в більш безпечні регіони України. 

У Слов’янську на той час залишалося зовсім мало спеціалістів управління. Прийом відвідувачів управління соцзахисту не здійснювало, але було організовано дистанційну роботу по нарахуванню та фінансуванню всіх державних виплат, підготовки документів для проведення їх виплат. Також надавалися роз’яснення, консультування, визначення потреб громадян, які залишились у громаді (гуманітарна допомога, сприяння евакуації), надання оперативної звітності вищим органам системи соціального захисту. 

Наші спеціалісти, як і чимало інших жителів Слов’янська, поступово повертаються до міста. У листопаді 2022 року було ухвалено рішення відновити прийом громадян з усіх питань соціального захисту. Відтоді у приміщені за адресою вул.Батюка,40 здійснюють прийом громадян 7-10 спеціалістів нашого управляння. 

На теперішній час працюють 48 спеціалістів (з них 25 виконують роботу дистанційно). На жаль, частина наших співробітників, які перебували на вимушеному простої, звільнилися з посад (11 осіб).

Проте роботи у нас не зменшилося, тому працюємо і в день, і вночі (вночі, звичайно, вдома) – з урахуванням наявності електроенергії та Інтернету. Також надаємо гуманітарну допомогу, допомагаємо роздавати дрова жителям слов’янської громади.

- Які зараз найбільш розповсюджені види соціальної допомоги, котру отримують жителі Слов’янська?

- Завдяки роботі управління соцзахисту, жителі громади мають можливість одержувати державну допомогу сім’ям з дітьми, державну соціальну допомогу особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, малозабезпеченим сім’ям, матеріальну допомогу сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах, допомогу внутрішньо переміщеним особам на проживання. 

Станом на теперішній час, на обліку в управлінні перебувають 10845 осіб, які отримують різни види соціальних допомог та компенсацій. Приймаємо документи на надання матеріальної допомоги за рахунок міського бюджету, на виконання міських програм (це виплати за зруйноване житло, родинам загиблих цивільних та військових тощо).

- Скільки на цей час у слов’янській громаді зареєстровано вимушених переселенців? 

– Питання соціального захисту населення та внутрішньо переміщених осіб є пріоритетними в роботі нашого управління. Станом на 1 січня 2023 року, на обліку в управлінні соцзахисту перебувають 38668 осіб. 

Починаючи з 24 лютого 2022 року, зареєструвалися та отримали довідку ВПО 2164 людей. Вони набули статус внутрішньо переміщеної особи, оскільки через бойові дії вимушені були переїхати до Слов’янська.

- Яку соціальну допомогу отримують переселенці в нашій громаді?

- Допомогу на проживання отримують 3761 сімей. Крім допомоги на проживання, внутрішньо переміщені особи мають право на одержання всіх видів допомоги та компенсацій, які передбачені діючим законодавством.

- Відомо, що Слов’янське управління соціального захисту населення стоїть на порозі реорганізації. Начебто, має відбутися об’єднання з управлінням Пенсійного фонду України у місті Слов’янську. Розкажіть про це докладніше.

- Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 року № 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України» , з 1 жовтня 2022 року функції з виплати субсидій та пільг передані органам Пенсійного фонду України. 

З 1 грудня також передані функції з прийому заяв про одержання пільг та житлових субсидій, призначення та їх виплати.

На виконання вимог зазначеної постанови, нашим управлінням у грудні 2022 року передано до органів Пенсійного фонду України електронну базу одержувачів пільг та субсидій, а на теперішній час вживаються заходи для передачі паперових справ одержувачів пільг та житлових субсидій до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

«З чим пов’язані такі новації?», – часто запитують у нас люди. 

Передача функцій прийому, призначення, виплати та нарахування субсидій від органів праці та соціального захисту населення до Пенсійного фонду України обумовлена тим, що Пенсійний фонд працює за принципом екстериторіальності.

Цей принцип означає, що незалежно від того, де перебуває людина в умовах воєнного стану: може проживати на території України, може виїхати за кордон, але обов’язково має право скористатися субсидією та пільгою. Їй вона буде призначена. Тому що, незалежно від того, де перебуває людина географічно, своє право вона не втрачає.