Як і чим місто Слов’янськ приємно вразило Кіровоградщину

Наші люди є усюди!

Нещодавно журналіст «Карачуна» у складі групи журналістів з різних регіонів України упродовж двох днів перебував у Кіровоградській області. За цей час відбулося чимало змістовних зустрічей з керівниками підприємств і організацій, органів місцевого самоврядування, вимушеними переселенцями Донеччини тощо. 

Цікаво, що за ці два дні я несподівано отримав там щонайменше два своєрідних «привіта Слов’янська». Звичайно, вони викликали певну гордість за рідне місто, про яке поважні посадові особи Кіровоградщини відгукувалися досить схвально.

«Спасибі Слов’янську за «Smart місто»!

Нагадаємо: мобільний застосунок «Smart місто» з’явився у Слов’янську ще у 2020 році. Тоді чимало жителів нашого міста завантажили його у свої смартфони, на які до війни регулярно надходила оперативна інформація про важливі події у громаді. 

Слов’янці настільки звикли до свого «Smart міста», що здавалося, ніби цей мобільний застосунок існував завжди. 

Однак не всім так повезло, як жителям Слов’янська та ще кільком містам Донеччини, де свого часу також було запроваджено «Smart місто». 

Приміром, у місті Знам’янка Кіровоградської області застосунок «Smart місто» було запроваджено не так давно. Але він швидко припав до душі жителям територіальної громади. 

Про те, як «Smart місто» працює у Знам’янці, українським журналістам розповідала секретар міськради Вікторія Зеленська. Вона говорила про «Smart місто» з захопленням, і при цьому висловлювала вдячність слов’янцям, які щиро ділилися досвідом запровадження цього мобільного застосунку. 

А ще секретар міськради добрим словом згадувала депутата Слов’янської міськради і очільницю громадської організації «Центр громадських ініціатив – ЦеГрІн Донбас» Ольгу Алтуніну, яка безпосередньо опікувалася запровадженням застосунку «Smart місто» у Знам’янці.

Наші люди є усюди!

Під час брифінгу для українських журналістів, що проходив у Кіровоградській обласній державній адміністрації, журналіст «Карачуна» задав кілька запитань заступниці голови ОДА Катерині Колтуновій. Проте, ледь почувши, що я із Слов’янська, вона почала із захопленням розповідати про масштабну роботу, яку розгорнула на Кіровоградщині громадська організація «Задзеркалля» та її керівник Олександр Кашлаков. 

Ось, що сказала Катерина Колтунова про ГО «Задзеркалля»:

- Дуже потужна підтримка громадського руху сталася у нас після того, як на Кіровоградщину зі Слов’янська переїхали громадська організація «Задзеркалля» та її керівник Олександр Кашлаков. Затим до його команди приєдналися громадські активісти з Маріуполя та деяких інших міст Донеччини. 

Вони разом реалізують на території нашої області програми UPSHIFT. Це глобальна інноваційна програма ЮНІСЕФ, яка реалізується у 40 країнах Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Вона розрахована на молодь від 14 до 24 років. В рамках цієї програми надаються гранти розміром до ста тисяч гривень на реалізацію завдань проектів, які зазвичай тривають упродовж трьох місяців. Програма UPSHIFT поєднує тренінги із соціальних інновацій, наставництво та фінансову підтримку. Участь у цій програмі надає широкі можливості для молоді опанувати знання і навички, аби затим визначати проблеми своїх громад та пропонувати інноваційні шляхи їх вирішення.

- А місцева влада якось підтримує громадські ініціативи «Задзеркалля»?, – питаю у Катерини Колтунової.

- Звичайно. Перші три місяці «Задзеркалля» перебувало у Будинку технічної творчості. Вони там займали стільки площ, скільки їм було потрібно. Потім «Задзеркалля» переїхало ближче до центральної частини міста. Вони залучили гроші на оплату оренди приміщення і тепер самостійно організовують свою діяльність.

Звісно, ми всіляко підтримуємо усі їх івенти, зустрічі і таке інше. Але, повірте, у них тепер більше грошей, ніж у нас…

Також схвально відгукувалася про ГО «Задзеркалля» і керівниця освітньо-культурного простіру «Гончаренко-Центр» Вікторія Талашкевич:

- Раніше, до переїзду в Кропивницький Олександра Кашлакова, Кіровоградщина була «білою плямою» на «грантовій» карті України. Чомусь так сталося, що наші місцеві громадські активісти чи то не знають – як, чи просто бояться подавати грантові заявки на участь у різних програмах закордонних донорів. Адже одержання гранту передбачає складну, як вони вважають, і громіздку звітність.

У Олександра Кашлакова ще до переїзду до нас був напрацьований солідний досвід участі у різноманітних грантових проектах, який він тепер успішно застосовує у територіальних громадах Кіровоградщини.

Інтервью з Олександром Кашлаковим невдовзі читайте на «Карачуні».