Коли жителі Святогірської громади отримають компенсацію за пошкоджене чи зруйноване війною майно?

Уже сьогодні можна подавати заявки на отримання компенсації від держави за пошкоджене чи зруйноване війною майно

Автор фото – Петро БатановЯк відомо, населені пункти Святогірської територіальної громади найбільш постраждали під час воєнних дій. Села Долина, Богородичне, Краснопілля, Мазанівка зруйновані вщент. Значних руйнувань зазнали також села Тетянівка, Сидорове і, власне, місто Святогірськ.

Проте у Богородичному лишилася невеличка кількість будинків, які ще можна хоч якось відремонтувати. Як уже повідомляв «Карачун», кілька жителів села, після повернення з евакуації до рідних домівок, вже почали потроху самотужки їх відновлювати. 

Звичайно, для ремонту людям потрібні хоч якісь будівельні матеріали. Деякі будівельні матеріали, як то плівку, ОСБі плити, безкоштовно видає жителям громади Святогірська міська військова адміністрація. 

Але села не розміновано повністю. Якщо власники викликають службу ДСНС на свою окрему ділянку, це не значить, що в сусідньому дворі не здетонує фугас, або ще щось. Тому питання відновлення житла наразі не стоїть. А люди пробують захистити, фактично, руїни.

Війна триває. Лінія фронту подекуди проходить на відстані 30-40 кілометрів від деокупованих територій Святогірської громади. Тому виглядає не зовсім доречно зараз вести серйозну розмову про якісь ремонти житла.

Однак, уже сьогодні можна подавати заявки на отримання компенсації від держави за пошкоджене чи зруйноване війною майно. Багато хто з жителів громади такі заявки уже подали. 

Заявки подаються на візуальне обстеження, яке фіксує саме стан будинку: він зруйнований повністю, чи частково. Але власник має бути готовим до замовлення технічного обстеження саме конструкцій будинку. Бо іноді здається, що стіни цілі, а насправді вони повністю втратили всі якості, як частина конституції, бо поряд був вибух. 

Про це журналісту «Карачуна» розповіла архітектор Святогірської міської військової адміністрації Олена Іванова:

- Для того, аби мати підтвердження того, що майно було пошкоджене чи знищене саме в період з 24 лютого 2022 року і по сьогодні, і що воно зруйноване саме внаслідок російської агресії, потрібен відповідний Акт комісії, яка створена рішенням Святогірської міської військової адміністрації. 

Тому що вже було кілька звернень на виплату компенсації, зокрема від жителів села Долина, чиї будинки «розвалилися» вже давно, ще до початку російської агресії. Проте під цей «борщ» люди хочуть отримати від держави якусь компенсацію. 

Але цей «номер» не проходить і не пройде. Є старости, громадськість, комунальні служби, які знають, як воно було насправді. Зараз якраз і відбувається фіксація реальної ситуації щодо пошкодженого чи зруйнованого майна. 

Але чітко прописаного механізму компенсації від держави за це майно ще немає (розмова журналіста «Карачуна» з Оленою Івановою проходила напередодні ухвалення Верховною Радою України законопроекту №7198, згідно з яким створюється державний реєстр пошкодженого і зруйнованого війною майна та визначається порядок компенсації за нього від держави – примітка автора). Тому поки що ми тільки збираємо інформацію про кількість і стан майна. 

Наприклад, господар якогось будинку може вважати, що його будинок цілий, або частково пошкоджений. А насправді, через руйнування внутрішніх конструкцій внаслідок, скажімо, попадання бомби на сусідню садибу, будинок через певний час може почати розвалюватися. 

Наші служби проводять обстеження будинків по Святогірській громаді (в основному у Святогірську), а також на території Хрестищенського старостату. На сьогодні повністю обстежені всі три старостати: Хрестищенський, Долинський (там, де розміновано територію ) і Маяківський. Також обстежено всі будинки комунальної форми власності. Готуються документи. Є ще роботи по приватному сектору Святогірська. Ми працюємо. По Святогірську обстежено приблизно 35-40 відсотків будинків, чиї власники офіційно звернулися до нас. 

А от що стосується сіл Долина, Краснопілля, Мазанівка, Богородичне, то, враховуючи ступінь руйнувань, я вважаю, що немає сенсу проводити там обстеження будинків. Навіть ті з них, що ще стоять, навряд чи переживуть зиму. Про це я написала в офіційному висновку.

До того ж, у цій роботі є чимало інших складнощів. Перш за все, чимало територій заміновано. Там небезпечно ходити – що мені, що власникам. У Долині не завжди можна визначити вулицю – настільки там все «переоране» снарядами. 

- За словами старости Долинського старостинського округу Сергія Багрія, сапери ДСНС, за заявками власників домогосподарств, проводять розмінування в Долині, Богородичному. Отже, не все так безнадійно!

- Як на мене, розмінування силами спеціалістів ДСНС – це погана ідея. Як розповідають військові, зараз такі міни і боєприпаси, що їх просто неможливо виявити за допомогою міношукача. Отож, треба враховувати цей нюанс. Ну, перевірять на наявність вибухових пристроїв чиєсь подвір’я. А поряд, за парканом у сусіда, чи під завалами фугас лежить. Хто може дати гарантію, що він не спрацює? 

Отож, я думаю правильним був би комплексний захід саперів до населеного пункту. Але наразі з відомих причин саперів просто не вистачає!

- Пару місяців тому у місцевих соціальних мережах з’явилася інформація про те, що, начебто, почалися ремонтні роботи на газорозподільчій станції на в’їзді до села Богородичне. Чи відповідає вона дійсності? 

– Була спроба довести газ до Святогірська. Але потім цю ідею відкинули через те, що це небезпечно.