В Україні виріс новий тип чиновників

Українські можновладці поступово стають більш демократичними

Українські можновладці поступово стають більш демократичними. В усякому разі, вони тепер стали набагато ближчими до людей, ніж були ще десяток років тому. Це проявляється не тільки в їх нових манерах і звичках, наприклад, одягатися в європейському стилі – демократично і без бажання підкреслити свою винятковість. Передусім, це новий стиль спілкування з пересічними українцями: без зверхнього погляду і начальницьких «понтів».

Яскравий приклад такого нового типу чиновників – заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Катерина Колтунова (на фото).

Це фото журналіст «Карачуна» зробив у приміщенні громадського простору для підтримки військовослужбовців Krop:hub, де Катерина Колтунова розповідала журналістам з різних регіонів України про роботу цього центру волонтерства у місті Кропивницький.

Погляньте уважно на фотографію і дайте відповідь: чи можливо було раніше уявити, аби чиновниця такого високого рівня, спілкуючись з пресою, просто сиділа на сходинках?

При цьому вона почувалася досить невимушено: розповідала про роботу волонтерів громадського простору Krop:hub, яка значно активізувалася після початку російської агресії, відповідала на серйозні та жартівливі запитання журналістів.

Вона по іменам зверталася до присутніх під час зустрічі місцевих волонтерів. Вони до неї, звичайно, офіційно – «Катерино Сергіївно» (бо ж як інакше у присутності преси). Але коли безпосередньо та без сторонніх – Катя…

З усього було видно, що чиновниця почувається тут – немов у себе вдома.

Невдовзі з’ясувалося, що почасти це так і є. Адже до свого призначення у листопаді 2022 року на посаду заступниці голови ОДА Катерина Колтунова була активною волонтеркою. До речі, саме Катерина заснувала громадський простір для підтримки військовослужбовців Krop:hub. Креативний простір для розумного дозвілля «Атмосфера МИР2.0» – також її громадське «дитя».

- Чому ви поміняли заняття волонтерством на державну службу? Це вимушений крок, чи вам подобається працювати чиновницею?, – питаємо у Катерини Колтунової.

– Понад три місяці я на цій посаді. Це був … (після кількох секунд вагань – прим. автора) мій обов’язок. До речі, перед тим, як прийняти рішення йти працювати в ОДА, у мене було кілька цікавих пропозицій від деяких міжнародних організацій. Свого часу я працювала експерткою-консультанткою в одній організації, тут, на місці. Так от там у мене була зарплата вища, ніж я зараз отримую. Але коли людині з громадського сектору пропонують серйозну посаду в системі державної служби, то не правильно відмовлятися. Треба показати, на що ти здібна. Показати, що ти можеш своїм ресурсом зробити життя людей кращим. Або хоча б спробувати зробити його таким.