Артемівське шампанське з Бахмута різко дорожчає

Сьогодні на полицях українських магазинів все рідше можна зустріти ігристе «Артемівське», виготовлене на заводі в Бахмуті

Сьогодні на полицях українських магазинів все рідше можна зустріти ігристе «Артемівське», виготовлене на заводі в Бахмуті. Про те, що ці ігристі вина «вимиваються» з ринку природним шляхом, свідчать і ціни на офіційному сайті виробника.

Так, з початку року вже двічі відбулося значне подорожчання шампанського Artwinery. Наприклад, біло ігристе вино «Крим брют» нещодавно коштувало 209 гривень за пляшку 0,75 л. Потім ціна виросла до 300 гривень. А на початку цього тижня ціна за одну пляшку цього вина зросла до 370 гривень!

Якщо говорити про ігристі вина, які випускалися під преміальним брендом «Krimart», то вони також помітно подорожчали: замість 339 гривень за пляшку 0,75 л., вартість зросла до 450 гривень.

«Артемівське рожеве напівсухе» до підвищення можна було замовити по 180 гривень за пляшку (а за акцією – по 153 грн.), а сьогодні ціна такого ігристого вина – 250 гривень.

Яка причина такого різкого подорожчання популярного напою?

Вона цілком ринкова: підвищений попит на шампанське, яке випускалося до війни саме на «рідному» заводі, тобто у Бахмуті. Виробник розуміє: ті, хто любить оригінальну продукцію Artwinery, готові будуть заплатити за шампанське, народжене саме в Бахмуті, і таку ціну.

Нагадаємо, навесні минулого року підприємство Artwinery (колишній Артемівський завод шампанських вин) через війну перевело свій бізнес на південь України. На деяких виноробних майданчиках Одеської області було налагоджено виробництво п'яти популярних позицій Артемівського шампанського – «Таїрово-Вайнері» та «Фрателлі-Вайнері».

У різних інтернет-магазинах, де торгують «Артемівським» виробництва «з-під Одеси», вже з'явилися перші відгуки про «дочірній» продукт Artwinery. Левова частка покупців стверджують, що за своїми смаковими якостями Артемівське шампанське «одеського» розливу «і поряд не стояло» з тими ігристими винами, які виготовлялися в Бахмуті за класичною технологією.

Сьогодні на офіційному сайті компанії Artwinery, «Артемівське», яке вироблено під Одесою, продають по 180 гривень за пляшку. І це при тому, що у деяких торгових мережах (наприклад, в АТБ) сьогодні його можна купити й по 150 гривень. Щоправда, охочих небагато.

Директор з маркетингу ПрАТ «Артвайнері» Олександра Чередниченко раніше у коментарі «Карачуну» повідомляла, що керівництво підприємства вірить у ЗСУ – вони впевнені, що вдасться повернутися до Бахмута і продовжувати виробляти ігристі вина у гіпсових штольнях за класичною технологією.

На жаль, поки що військова ситуація в Бахмуті залишається вкрай складною. Територія, склади, обладнання заводу захоплені окупантами.

Керівництво заводу Artwinery розуміє, що в найближчому майбутньому навряд чи вдасться відновити роботу підприємства в Бахмуті, тому працює сьогодні над пошуком виробничих потужностей для випуску ігристих вин з тривалими термінами витримки.