В центре Житомира есть Славянск, где всегда лежат цветы

К сожалению, там есть не только название нашего города

На жаль, там є не тільки назва нашого міста. На мармурних плитах пам’ятника загиблим воїнам АТО викарбувані назви десятків міст і селищ Донецької і Луганської областей, де за вісім років до початку російсько-української війни точилися бої з російськими найманцями, сепаратистами та підрозділами регулярної армії рф. 

Тоді це теж була війна з окупантами. Тільки у менших масштабах. І мала коротку назву АТО. 

У кожному українському місті є пам’ятні знаки загиблим воїнам АТО. У Житомирі, де нещодавно побував журналіст «Карачуна», такий пам’ятник розташований у центрі міста – на проспекті Перемоги (на фото). Його офіційна назва – «Воїнам Житомирщини – захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на сході України».

Скульптурний ансамбль відтворює головних дієвих осіб часів проведення АТО. Тут зображені воїн, медсестра, волонтер, доброволець. 

Пам’ятник був урочисто відкритий на день Покрови – 14 жовтня 2021 року. На цій події були присутні родичі загиблих АТОвців з Житомирської області.

У будь-яку пору року тут завжди лежать живі квіти. Хтось поклав дві гвоздики біля надпису Слов’янськ. У 2014 році за визволення нашого міста гинули, як відомо, українські воїни з різних міст, селищ і сіл України. 

Гинуть вони і сьогодні. Війна з російськими загарбниками забирає кращих синів і доньок українського народу. 

Є українські міста і села, де уже в перші дні після повномасштабного вторгнення росіян в Україну, тисячі людей добровільно прийшли до територіальних Центрів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів).

На Житомирщині теж багато таких міст і сіл. Приміром, місто Звягель (колишній Новоград-Волинський). Як розповів журналісту «Карачуна» міський голова Микола Боровець, вже наступного дня після початку війни добровільно пішли на фронт півтори тисячі жителів громади.

А взагалі місто Звягель дало фронту близько 12 тисяч воїнів. Це двадцять відсотків від загальної чисельності Звягельської громади!

«На жаль, хоронимо наших земляків щодня», – з сумом повідомляє Микола Боровець.

До речі, повний перелік загиблих на війні жителів Звягельської громади (з їх фотографіями, військовими званнями, місцем загибелі) є на сайті міської ради у спеціальній рубриці «Пам’яті героїв».