«Могли б зробити сидіння і на золотий унітаз. Тільки замовника такого в Україні уже немає…»

Широка номенклатура продукції – від 350 до 400 товарних позицій, солідний річний оборот – 25-30 мільйонів гривень, імідж надійного партнера на ринку виробництва виробів з пластмаси та інших синтетичних полімерів…

Широка номенклатура продукції – від 350 до 400 товарних позицій, солідний річний оборот – 25-30 мільйонів гривень, імідж надійного партнера на ринку виробництва виробів з пластмаси та інших синтетичних полімерів… 

Це стисле «резюме» харківського підприємства ТОВ «Віалком-Т», яке нині «живе на два будинки»: половина підприємства – у Харкові, решта – у місті Звягель, що на Житомирщині. Тут, на новому виробничому майданчику у Звягелі, журналіст «Карачуна» і поспілкувався з керівництвом підприємства і його працівниками.

Підприємство спеціалізується на виробництві сантехнічних виробів. В прямому призначенні цих виробів мало романтики: все, що йде до та від унітазу, все, що є у зливному бачку, плюс сантехнічні сифони, запірна арматура тощо. Але без усіх цих «дрібниць» наш побут не був би комфортним, а життя – цивілізованим. Тому можна тільки вітати, що підприємство не припинило працювати і під час війни.

На ринку «Віалком-Т» давно – з 2015 року. Поставляє свої вироби до солідних торгівельних мереж (приміром, у гіпермаркет будівельних матеріалів «Епіцентр»). Як запевняє засновник і власник підприємства Володимир Поволоцький, підприємство працює з урахуванням новітніх тенденцій на ринку виробництва сантехнічних виробів з пластмаси, тому й перебуває в числі лідерів у своїй галузі.

За словами Володимира Поволоцького, ТОВ «Віалком-Т» було релоковано з Харкова до Звягеля у червні 2022 року. При цьому керівництво скористалося урядовою програмою релокації бізнесу. «П’ять фур знадобилося, аби доправити на Житомирщину усе необхідне виробниче обладнання. Спасибі уряду за турботу про бізнес», – розповідає пан Володимир. 

Я слухав і захоплювався тим, що почув. А пізніш, про всяк випадок, «копнув глибше» – поцікавився офіційною інформацією. І виявилося, що місто Звягель для ТОВ «Віалком-Т» не таке вже й нове місце для роботи, оскільки підприємство зареєстровано тут … ще у грудні 2015 року.

Ніякого «криміналу» в цьому факті, звісно, немає. 

А що є?

Природне бажання власників бізнесу максимально географічно наблизити виробництво до одного з найбільших споживачів продукції – компанії Cersanit, яка, як відомо, виготовляє широкий асортимент унітазів. 

Отож, повномасштабне вторгнення росіян в Україну лише прискорило процес переведення частини виробництва з Харкова до міста Звягель. А щоб «звучав» цей процес солідно, назвали його «релокація». Тут і урядова програма по релокації бізнесу приспіла…

За словами власника підприємства, ТОВ «Віалком-Т» орендує у Звягелі під виробничі цехи близько трьох тисяч квадратних метрів. А от на запитання про вартість оренди відповідав невпевнено: «приблизно 55, чи може більше гривень за квадратний метр», що для солідного бізнесмена трохи дивно…

Не відповів Володимир Поволоцький і на пряме запитання «Карачуна» про розмір інвестицій у нове виробництво. Натомість показав вказівний палець. Я зрозумів цей жест, як один мільйон. Треба думати, не в гривнях. 

Проходячи повз зразки продукції, я звернув увагу на макет виробу: сидіння на унітаз, яке було виготовлене з неіржавіючої сталі. І чомусь згадав про Януковича.

- Ви, напевне, можете виготовити сидіння і на золотий унітаз…,- пожартував.

- Можемо, звісно. Але навіщо? 

Так, в Україні є попит на якісні сантехнічні вироби. А про «золоті унітази і батони» українці згадують лише жартома.