Дитсадок у підвалі. Цікавий досвід Житомира

Школи – на онлайн. Дитсадки – на замок. Знайомо?

Школи – на онлайн. Дитсадки – на замок. Знайомо? 

На жаль, це звична практика для багатьох українських міст і селищ – тих, де місцева влада не морочиться з облаштуванням укриттів у школах та дитсадках. А без облаштованого належним чином укриття, як відомо, ніхто не дасть дозволу приймати дітей. Та й батьки навряд чи приведуть сьогодні свою дитину у дитсадок або школу, де немає укриття.

Перш за все – безпека дітей! За цим пильнують місцеві структури ДСНС та комісії з надзвичайних ситуацій. Бо всі знають: війна, обстріли, отже існують реальні ризики і загрози для життя дітей у дитсадках і школах. 

Причому, у тилових регіонах України ці ризики майже такі ж, як і у прифронтових містах. Навіть українська столиця потерпає від обстрілів окупантів!

Як мінімізувати ризики і при цьому не закривати школи і дитячі садки? Може, скористатися досвідом Ізраілю, який вже кілька десятиліть живе під загрозою ракетних обстрілів, і тому у кожному будинку є сучасне укриття?

Приблизно таким же шляхом пішла, наприклад, місцева влада Житомира, яка майже одразу після повномасштабного вторгнення росіян в Україну почала прискореними темпами облаштовувати підвальні приміщення, аби зробити з них сучасні укриття. 

Що у підсумку вийшло у житомирян, як їм вдалося реалізувати проекти з облаштування укриттів у закладах дошкільної освіти – про це журналіст «Карачуна» спостерігав на прикладі житомирського закладу дошкільної освіти № 6.

У «підземному дитсадку» є все необхідне!

Зовні цей дитсадок мало чим відрізняється від таких же закладів дошкільної освіти: сучасний, з хорошим ремонтом приміщень, чудовим благоустроєм прилеглої території. 

Але «фішка» в тому, що подібний дитсадок (тільки у мініатюрі) є тут і у підвалі! По суті, це «другий дитсадок» – тільки підземний! І має скромну назву – Укриття.

Одразу вражають розміри цього «підземного дитсадка»: три великих підвальних приміщення загальною площею 331 кв.м. Принагідно зазначу, що у Житомирі є дитсадок, де ще більший розмір укриття – 680 квадратних метрів!

Розмальованими стінами укриттів у дитячих закладах вже нікого не здивуєш. Хорошою підлогою, столиками для приймання їжі і для занять, стільцями, ліжками – також. 

А от вай-фай є не в кожному укритті. Не в кожному є вода, каналізація, душ, туалет, опалення приміщення, вентиляція повітря. Вже не кажучи про другий вихід. 

В Укритті дитсадка № 6 все це є. Власне, краще ніж слова, про це розкажуть фотографії.

Коли безпека дітей – не лише слова

Використовується укриття по сигналу повітряної тривогу: через десять хвилин весь дитсадок (а це сьогодні 188 дітей) перебуває у безпеці. Точніше – в укритті. Якщо повітряна тривога почалася коли діти сплять, їх будять. 

Принцип незмінний і жорсткий: під час повітряної тривоги усі діти повинні перебувати в укритті! 

– Закрити дитячий садок – простіше усього. Але ми розуміли, що це негативно позначиться на ефективності праці тих жителів міста, які не мають можливості залишати дітей вдома на бабусь-дідусів, – розповідає «Карачуну» заступник міського голови Сергій Кондратюк. – Тому буквально через пару тижнів після 24 лютого 2022 року, ми вирішили серйозно зайнятися облаштуванням укриттів. Як і всюди, у нас теж були захаращені підвальні приміщення. Причому, не тільки у багатоквартирних будинках. У бюджетних закладах були ті ж проблеми: підвали – місця для всілякого непотребу. Тому спочатку треба було банально навести лад у підвалах, почистити їх. Затим почали облаштовувати підвальні приміщення відповідно до сучасних вимог.

- Це, напевне, найкращий у Житомирі дитсадок і показове укриття в ньому,- висловлюю припущення своєму співрозмовнику. 

– У нас усі дитсадки такі ж!, – не погоджується Сергій Кондратюк. – Усього в Житомирі 46 закладів дошкільної освіти. І тільки у п’яти з них поки що немає належним чином обладнаного укриття. Скажу чесно: у деяких дитсадках відсутні подібні укриття. Але існують дитсадки, поряд з якими є будинок ОСББ з сучасним укриттям, тому ми уклали договори з ОСББ і діти користуються цими укриттями. Дитсадок № 6 – перший у Житомирі заклад дошкільної освіти, який розпочав роботу від початку війни. Звісно, спочатку батьки вагалися: чи безпечно водити дитину в дитсадок? Тому довелося влаштувати для батьків своєрідний «День відкритих дверей». Після того, як вони на власні очі побачили наше укриття, ні в кого з них вагань уже не було і немає!